Συχνά καταλήγουμε με παλιά έπιπλα στο σπίτι, τα οποία δεν ταιριάζουν καθόλου στο χώρο μας. Τα κρατάμε είτε γιατί έχουν συναισθηματική αξία και μας συνδέουν με το αγαπημένο μας παρελθόν, είτε γιατί θεωρούνται ποιοτικά κομμάτια και διστάζουμε να τα πετάξουμε, είτε γιατί δεν έχουμε τη συγκεκριμένη στιγμή την οικονομική άνεση να αποκτήσουμε καινούργια έπιπλα όπως τα ονειρευόμαστε.
Το να ανακατασκευαστεί ένα παλαιό έπιπλο αποδεικνύεται τελικά πιο συμφέρουσα λύση από το να αγοραστεί ένα καινούργιο εφάμιλλης ποιότητας. Άρα πριν βιαστείτε να πετάξετε τα παλαιά σας έπιπλα, δώστε τους μία ακόμα ευκαιρία. Στα χέρια των έμπειρων επιπλοποιών μας μπορούν να αναδειχθούν σε πραγματικά έργα τέχνης.
Για πατίνα ενδείκνυνται τα έπιπλα τα οποία είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και δεν είναι φουσκωμένα από υγρασία ή σπασμένα. Μικρά προβλήματα όπως χτυπήματα και «ξεφλουδίσματα» μπορούν να διορθωθούν από τον επιπλοποιό.
Στην επιπλοποιία, ο όρος «πατίνα» χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε τεχνικές βαφής, οι οποίες σε αντίθεση με τις κοινές βαφές πιστολιού, γίνονται με πινέλο, βούρτσες και γυαλόχαρτο, δίνοντας διάφορα αποτελέσματα διχρωμίας ή και περισσότερων χρωμάτων.
Το έπιπλο θα τριφτεί καλά και στην συνέχεια θα βαφεί με το χρώμα βάσης. Θα αφεθεί να στεγνώσει όσο χρειάζεται και στη συνέχεια θα βαφεί με το χρώμα της πατίνας. Ο τεχνίτης με ειδικές βούρτσες και πινέλα θα απλώσει με ακριβείς κινήσεις το δεύτερο χρώμα. Για αποτέλεσμα που θυμίζει ακόμη πιο πολύ αντίκα, τρίβονται ελαφριά οι άκρες και γωνίες του επίπλου με λεπτό γυαλόχαρτο.
Η παλέτα των χρωμάτων, καθώς και η ένταση της πατίνας θα επιλεχθεί από εσάς ώστε να ταιριάζει στο χώρο και στο γούστο σας.
Όταν το πατινάρισμα ολοκληρωθεί, η διάρκεια ζωής του επίπλου είναι παρόμοια με αυτήν ενός οποιουδήποτε άλλου ανάλογα με τη χρήση του.
Ρωτήστε μας τις απορίες σας σχετικά με το δικό σας έπιπλο. Θα σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε αν αξίζει να το πατινάρετε, καθώς και να διαλέξετε τα χρώματα και την ένταση πατιναρίσματος.
Γράφει η Κατερίνα Κοτσινοπούλου